Η διαδρομή του αγώνα Ios Trail Race 24km  ακολουθεί τη διαδρομή: Παραλία Μυλοπότα, Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Γεώργιος στα Βουρλιδάκια, τυροκομείο Χάρου, τυροκομείο Ζακχαίου, Περιβόλια, Ελληνικά, Σκάρκος,  Χώρα, παραλία Κατσίβελι, παραλία Μυλοπότα.

Ξεκινάμε από το τέρμα της παραλίας του Μυλοπότα τρέχοντας στο χωμάτινο ανύφορο. Μόλις φτάσουμε στην άσφαλτο, μετά από περίπου 5 χλμ, στρίβουμε αριστερα μετά από μερικά χιλιόμετρα φτάνουμε στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, το οποίο βρίσκεται στο 6 περίπου χιλιόμετρο. Ξεκινάμε να ανυφορίζουμε, φτάνουμε στην κορυφή και παίρνουμε μια ανάσα, θαυμάζοντας το απέραντο γαλάζιο. Αρχίουμε να κατηφορίζουμε και προσπερνάμε τη μονή που βλέπουμε στο αριστερό μας χέρι, φτάνοντας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Βουρλιδάκια.

Ο δρόμος μας οδηγεί προς την άσφαλτο και τρέχουμε παράλληλα με αυτήν στο χωματόδρομο. Περνάμε από τη διασταύρωση που οδηγεί στο Μαγγανάρι, έχοντας στα αριστερά μας το τυροκομείο του Χάρου (μπορούμε ίσως και να το επισκεφτούμε). Φτάνουμε στο έτερο τυροκομείο το νησιού, του Ζακχαίου και συνεχίζουμε στο χωματόδρομο. Μπροστά μας θα δούμε τις ανεμογενήτριες, λίγο πριν από τις οποίες στρίβουμε αριστερά προς τον κάμπο (υπάρχει σχετική σήμανση).

Συνεχίζουμε στο μονοπάτι και φτάνουμε στα λεγόμενα Περιβόλια όπου υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Προκοπίου (εντός του αγροκτήματος, είναι ιδιωτική). Συνεχίζουμε από το μονοπάτι και φτάνουμε στην άσφαλτο την οποία και διασχίζουμε, περνώντας απέναντι και δεξιά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Ανυφορίζουμε στην άσφαλτο και προσπερνάμε τη μάντρα με τα οικοδομικά υλικά. Σε μερικά μέτρα, μόλις αρχίσει η κατηφόρα, υπάρχει ταμπέλα (και πέτρα στο δρόμο) η οποία μας οδηγεί στη χώρα, μέσω του επάνω Κάμπου.

Διασχίζουμε τον κάμπο, ο οποίος παλαιότερα ήταν πολύ πιο εύφορος, ενώ τώρα υπάρχουν αγροκτήματα με ζώα. Αριστερά και δεξιά μας υπάρχουν διάσπαρτες εκκλησίες, περιμένοντας υπομονετικά να φιλοξενίσουν τους πιστούς.

Σε κάποια στιγμή ο δρόμος φτάνει σε κάτι που μοιάζει με αδιέξοδο, οπότε και κατευθυνόμαστε αριστερά στα σκαλοπάτια. Συνεχίζουμε την πορεία μας και φτάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο του Σκάρκου, τον οποίο μπορούμε να επισκεφτούμε και φτάνουμε στη Χώρα, στα ΚΑΠΗ. Διασχίζουμε το χωριό κάθετα (όχι ευθεία αλλά αριστερά) και περνάμε από την ταβέρνα του Σαϊνη η οποία μας καλεί σαν Σειρήνα. Στο τέρμα του σοκακίου στρίβουμε αριστερά και περνάμε από την Φραγκοκκλησιά (μια ρημαγμένη Καθολική εκκλησία).

Φτάνουμε στον κεντρικό δρόμο και στρίβουμε αριστερά, με κατεύθυνση προς το Μυλοπότα. Στη διασταύρωση που πάει για Κατσιβέλι (διασταύρωση τύπου +, στο ύψος του “Scorpion Club”) στρίβουμε δεξιά και κατηφορίζουμε μια διαδρομή η οποία είναι από μπετόν και όχι άσφαλτο και λίγο πριν φτάσουμε στο τέρμα, πέρνουμε το μονοπάτι που οδηγεί προς την παραλία (υπάρχει βέλος).

Αφού φτάσουμε στην παραλία Κατσιβέλι, ακολουθούμε το μονοπάτι που μας οδηγεί στην παραλία του Μυλοπότα, στο τέλος της οποίας τερματίζουμε.

Total distance: 23506 m
Max elevation: 707 m
Min elevation: 1 m
Total climbing: 1062 m
Total descent: -1063 m
Total time: 02:21:12

Terrain Analysis

Μπορείτε να αποκτήσετε τα αρχεία τις διαδρομής σε μορφή KML, GPX ή TCX.

]