4: Χώρα-Αγ. Δημήτριος – Αγ Γεώργιος – Μονή Αγ Ιωάννη – Πύργος (ΔΔ:49, Απ. 8,8 χλμ)
Η διαδρομή αυτή ξεκινά από την άνω Πιάτσα, όπου υπάρχει το ΚΑΠΗ της Ίου. Από τη δεξιά πλευρά στης εκκλησίας, υπάρχει ένας δρόμος ο οποίος καταλήγει στους Μύλους. (από την αριστερή πλευρά πηγαίνουμε στο Σκάρκο). Μετά τους Μύλους διασχίζουμε κάθετα τον κεντρικό δρόμο ο οποίος οδηγεί στο μουσείο Γαϊτη και στο θέατρο Οδυσσέας Ελύτης, το οποίο βλέπουμε στα δεξιά μας. Το προσπερνάμε και φτάνουμε σε μια διχάλα, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Το μονοπάτι είναι το δεξί (το αριστερό πάει στον Προφήτη Ηλία) και έχει αρκετά καλή σήμανση. Οδηγός στην κατεύθυνση μας, είναι και ένα μαύρο λάστιχο, το οποίο σαν φίδι σέρνεται νωχελικά στο μονοπάτι. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κίνησης μας, έχουμε στα δεξιά μας το Μυλοπότα. Σε κάποιο σημείο, θα φτάσουμε σε ένα μαντρί, το οποίο βρίσκεται στα δεξιά μας. Συνεχίζουμε ευθεία και σύντομα φτάνουμε στην άσφαλτο. Ανηφορίζουμε την άσφαλτο και φτάνουμε στο τυροκομείο Διασέλι, το οποίο μπορούμε να επισκευτούμε και να δοκιμάσουμε ντόπιο τυρί φτιαγμένο με παραδοσιακή μέθοδο.
Το Κτήμα Διασέλι ήταν ανέκαθεν οικογενειακή υπόθεση. Η παλαιότερη καταγραφή της τυροκομικής παράδοσης είναι το 1922 αλλά και οι πρόγονοι των παππούδων της οικογένειας ζούσαν από τα αιγοπρόβατα, το γάλα τους και τα προϊόντα του. Τα παλιά τα χρόνια η τυροκόμηση γίνονταν μέσα σε πέτρινα κελιά (δωμάτια) σε ένα καζάνι επάνω στη φωτιά. Άνθρωποι και ζώα μοχθούσαν να επιβιώσουν. Επικεφαλής εκείνη την περίοδο ήταν ο παππούς Δημήτρης Χάρος ο οποίος κληροδότησε στην οικογένεια γνώσεις ανεκτίμητης αξίας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τυροκομείο και να κλείσετε μια περιήγηση σε αυτό, μέσα από την ιστοσελίδα https://www.diaseli.com/
Διαβάστε τις εντυπώσεις μας από την επίσκεψη στο τυροκομείο εδώ
Στη συνέχεια ακολουθούμε το μονοπάτι που συνεχίζει απέναντι από την είσοδο του τυροκομείου και φτάνουμε διαδοχικά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Βουρλιδάκια, στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και στις Κεραίες
This route starts from Ano Piatsa (upper square), near the KAPI (recreational centre for the elderly). At that point, there is a sign in our left hand that leads us to the archeological site of Skarkos. We choose to take the road that is on the right side of the church (follow the sign), that leads to the windmills. After the windmills, we cross the main road, heading uphill to Gaitis Museum and Ulysses Elytis theatre that is on our right side. We past the museum and enter the path. After a few hundred meters, the path splits: the left one (going uphill), leads to Prophet Elias church and to Hagios Prokopiow church where as the right one (that we choose) lead to the main road to Manganari, that we reach after we pass a small farm on our right. We continue straight and after a while we reach the asphalt road and at Diaseli Cheese Factory, that you can visit and taste traditional made cheese.
The Diaseli Estate has always been a family affair. The oldest record of our cheese tradition is in 1922 but we know that the ancestors of the grandparents of the family also lived from the sheep and goats, their milk and its products. Today in the estate there is a museum which was created by the family but also with the full support and contribution of the local community of the island. Invaluable antiques tell the story of Ios wandering through the centuries. The experience is completed by the tasting of the produced handmade products and the warm hospitality of the family. You can contant the cheese factory and book a tour at https://www.diaseli.com/
You can read about our visit at Diaseli here
After you finish your visit, follow the path that starts opposite of the gate and leads you to the church of Hagios Georgios at Vourlidakia, the Monastery of Hagios Ioannis of Prodromos and the Antennas