Δήμος Ιητών Διεύθυνση: Χώρα – Ίος Κυκλάδες, 84001 e-mail: info@dimosios.gr

Τηλεφωνικό κέντρο 2286360400 Fax 2286360424

Γραφείο Δημάρχου 2286360412

Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) 2286360400

Δημοτική Βιβλιοθήκη 2286091940

Λιμενικό Ταμείο 2286092610

Δημοτικές Επιχειρήσεις

Τουριστική Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση 2286091936

Τυροκομείο 2286092506

Πρατήριο Δημοτικού Τυροκομείου 2286092441

Υπηρεσίες και φορείς

Αρχαιολογικό Μουσείο 2286091246

Αστυνομικό Τμήμα 2286091222, 92222

Λιμεναρχείο 2286091264

Κέντρο Υγείας 2286360000

Δ.Ε.Η. 2286091370, 91208

Η Ίος ή Νιός όπως την αποκαλούν οι ντόπιου, είναι ένα χαρακτηριστικό νησί των Κυκλάδων: με χαρακτηριστικά χαμηλά λευκά σπίτια, ξανθές ακτές, καταγάλανα νερά και φυσικά έντονο εποχιακό τουρισμό. Απέχει περίπου 110 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά (4-8 ώρες ταξίδι, ανάλογα με το πλοίο) και δεν έχει αεροδρόμιο, παρά μόνο ελικοδρόμιο. Η μαρίνα του λιμανιού επεκτείνεται και σταδιακά επιτρέπει τον ελλιμενισμό περισσοτέρων και μεγαλυτέρων σκαφών. Είναι νησί άγονο, χωρίς αξιόλογες καλλιέργειες και ορεινό, με υψηλότερη κορυφή τον Πύργο (713 μέτρα), τον Προφήτη Ηλία (541 μέτρα) και τον Ερημίτη (417 μέτρα). Ανάμεσα στα βουνά υπάρχουν πεδινές εκτάσεις όπως ο Επάνω και ο Κάτω Κάμπος, όπου καλλιεργούνται δέντρα τα οποία δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, όπως ελιές και κλίματα.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την προέλευση της ονόματος του νησιού: Από τους Ίωνες, οι οποίοι το κατέλαβαν στο  τέλος της 2ης χιλιετίας από τους Φοίνικες, οι οποίοι ήταν κάτοικοι ενώ άλλοι συνδέουν την ονομασία Ίος με την Φοινικική ή την Εβραϊκή λέξη “Ιόν” η οποία σημαίνει πέτρες.  Η επικρατέστερη ως ορθότερη άποψη σήμερα, αναφέρει ότι κατά την αρχαιότητα φύτρωναν στο νησί πολλά Ία (είδος φυτού), κι έτσι πήρε από αυτά και το όνομα της η Ίος ή Νιος όπως είναι η παραφθορά του ονόματος. Αυτό επικράτησε και γενικεύτηκε μέχρι τις μέρες μας.

Η Ίος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι ένα από τα νοτιότερα νησιά των Κυκλάδων και βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στο θαλάσσιο δρόμο προς τη Κρήτη και τη νότια Ασία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Κυκλαδικού πολιτισμού. Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο λόφο του Σκάρκου φανερώνουν την ύπαρξη πρωτοκυκλαδικού οικισμού στην Ίο.

Στην Ίο βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου και σύμφωνα με την παράδοση η μητέρα του Ομήρου καταγόταν από το νησί, στο οποίο και πέθανε, – σύμφωνα δε με μια άλλη εκδοχή  θανατώθηκε, από τους ντόπιους όταν δεν έλυσε το αίνιγμα που του έθεσαν. Ο τάφος του ποιητή βρίσκεται στη θέση Πλακωτό, στη βόρεια πλευρά του νησιού, πάνω στον ομώνυμο λόφο.

Κατά τη βυζαντινή περίοδο, άνηκε στη βυζαντινή αυτοκρατορία και ο οχυρωμένος οικισμός Παλαιόκαστρο που βρίσκεται σε λόφο της βόρειας Ίου παρουσιάζει  πιθανολογείται ότι κτίσθηκε επί Κομνηνών, οι οποίοι  κυβέρνησαν την Ανατολική Ρωμαϊκή ή Βυζαντινή Αυτοκρατορία από το 1057 έως το 1185.

Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Ίος ήταν άντρο Γάλλων πειρατών.  Το 1537 πέφτει στα χέρια των Τούρκων και αρχίζει περίοδος βαριάς φορολογίας για το νησί, ενώ εξακολούθησε να υποφέρει από επιθέσεις πειρατών. Οι Τούρκοι κατακτητές χαρακτήριζαν το νησί Μικρή Μάλτα λόγω της Απόλυτης ασφάλειας που προσέφερε το φυσικό του λιμάνι. Συμμετείχε στον αγώνα της παλιγγενεσίας εναντίων των Τούρκων και από το 1829 ανήκει στο ελληνικό κράτος.

 • Η Ίος διαθέτει πολλές φυσικές     ομορφιές:    αγροτικά   τοπία    και   κατασκευές    (ντάμια,     πατητήρια,    περιστερώνες,   αλώνια    κλπ). Υπάρχουν μέρη πραγματικά ανεξερεύνητα, που έχει δεκαετίες να πατήσει το πόδι του άνθρωπος!
 • Το νησί διαθέτει 87 χιλιόμετρα ακτογραμμής, εκ των οποίων 32 χιλιόμετρα αμμουδιών.  Της έχουν απονεμηθεί τέσσερις γαλάζιες σημαίες σε σύνολο 22 γαλάζιων σημαιών που έχουν απονεμηθεί στα 24 νησιά των Κυκλάδων. Βρίσκονται στη διάθεση σας να τις απολαύσετε και να τις χαρείτε κάνοντας διάφορα αθλήματα
 • Μπορείτε να περιηγηθείτε στο νησί, ακολουθώντας τα  σηματοδοτημένα    μονοπάτια και να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερα, κατεβάζοντας κάποιες από τις διαδρομές που αναγράφονται στην ιστοσελίδα.
 • Διαθέτει αξιοθέατα όπως ο αρχαίος τάφος στον Πλακωτό που διεκδικεί την ταφή του μεγάλου ποιητή Ομήρου, το αρχαιολογικό μουσείο,  ο Πρωτοκυκλαδικός οικισμός Σκάρκου που έχει βραβευθεί με το βραβείο    Europa    Nostra της UNESCO για την υποδειγματική αναστήλωσή και ανάδειξή του, το βυζαντινό Παλαιόκαστρο στην Ψάθη, κ.α.
 • Υπάρχει μεγάλος αριθμός εκκλησιών: Υπάρχουν 19  εκκλησίες  ως διατηρητέα    μνημεία. Η τοπική παράδοση θέλει τον αριθμό των εκκλησιών να ανέρχεται στις τριακόσιες εξήντα πέντε, όσες και οι ημέρες ενός χρόνου, αριθμός που στα τέλη της δεκαετίας του 1960 μειώνεται σημαντικά, μια που «οι περισσότερες από αυτές είναι ερειπωμένες ή τα ίχνη τους έχουν χαθεί».Μαζί θα προσπαθήσουμε να τις ανακαλύψουμε μία προς μία!
 • Μουσεία: Στο άμεσο μέλλον θα λειτουργήσουν δύο νέα μουσεία στην Ίο. Το ένα φέρει το όνομα του διεθνούς φήμης ζωγράφου και της συζύγου του γλύπτριας, «Γιάννης Γαΐτης – Γαβριέλα Σίμωση» και το δεύτερο έχει το όνομα του Γάλλου διανοούμενου και καλλιτέχνη Ζαν–Μαρί Ντρο (Jean–Marie Drot).
 • Πολιτιστικές εκδηλώσεις: Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις “Ομήρια”   που λαμβάνουν χώρα κάθε Μάιο υπό την αιγίδα της Unesco, με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις τέχνης, και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.
 • Θρησκευτικές αγροτικές γιορτές (πανηγύρια): Αυτές λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαίρι στην Ίο και φαίνεται να έχουν την καταγωγή τους στην Αρχαία Ελλάδα. Πιστή στην αρχαία παράδοση, μια ομάδα ανθρώπων που μαζεύει τις προσφορές των πιστών, π.χ. κρέας και επιβλέπει στο μαγείρεμα και στο σερβίρισμα που γίνεται στον αύλειο χώρο της εκκλησίας. Μετά τη λειτουργία ακολουθεί φαγητό για όλους τους προσκυνητές συνοδεία νησιώτικης μουσικής και χορού. Ενδεικτικά αναφέρονται:
  • Το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στις 24 Ιουνίου, στο Μοναστήρι του Πύργου.
  • Το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη, στις 29 Αυγούστου, στην Ψάθη και στον Κάλαμο ταυτόχρονα
  • Το πανηγύρι της Γέννησης της Θεοτόκου, στις 7-8 Σεπτέμβρη, στην Αγία Θεοδότη και στο Παλιόκαστρο
  • Το πανηγύρι της  Παναγίας της Γκρεμιώτισσας στις 15 Αυγούστου, στην Χώρα.
  • Το πανηγύρι της Μερσινιάς στις 21 Αυγούστου, προς τιμή της Θεοτόκου
  • Το πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου στα Βουρλιδάκια, που τελείται κατά την εορτή του Αγίου Γεωργίου
  • Το πανηγύρι του Αγ. Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, στην Κουμπάρα.

Δώρα, ρούχα και κοσμήματα, έχουν την τιμητική τους στο νησί.

Πρωτότυπες ιδέες για δώρα, ρούχα για καθημερινή χρήση ή για νυχτερινή έξοδο και φυσικά κοσμήματα, Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών.

Τα περισσότερα καταστήματα βρίσκονται στη χώρα του νησιού, στο λιμάνι, αλλά και στο Μυλοπότα.

Διάφορα μικρότερα καταστήματα με ποικίλα είδη, θα καλύψουν όλες τις ανάγκες σας, σχετικά με τη θάλασσα (αντιηλιακά, μαγιό, κτλ) και βρίσκονται στη χώρα, στο λιμάνι και φυσικά στο Μυλοπότα.

Ο επισκέπτης της Ίου, έχει πολλές επιλογές όσον αφορά το θέμα της διαμονής, καθόσον το νησί διαθέτει καταλύματα για όλα τα βαλάντια και όλα τα γούστα.

Μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε διαμονή σε camping, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και φυσικά σε πολυτελή ξενοδοχεία, τα οποία προσφέρουν όλες τις ανέσεις.

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου, όταν ρωτήσεις κάποιον για την Ίο, θα σου πει δίχως δισταγμό “διασκέδαση”.

Πράγματι, η Ίος διαθέτει  μια πληθώρα, bar, disco, coctail bar και ελληνάδικα, για όλα τα γούστα, για να απολαύσετε ένα χαλαρό ποτό, ή να χορέψετε μέχρι το πρωί.

Τα κοκτέιλ μοναδικά και πρωτότυπα και η μουσική, σύμφωνα με τα κελεύσματα της εποχής, θα σας χαρίζουν έντονες στιγμές, οι οποίες θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στη μνήμη σας.

Η κουζίνα της Ίου, σίγουρα θα καλύψει τις απαιτήσεις ακόμα και των πιο απαιτητικών. Οι γεύσεις που προσφέρει, ποικίλουν από καθαρά ελληνικές, ευρωπαϊκές αλλά και ασιατικές.

Ξεκινώντας από το πρωινό, υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές για εκείνους που θέλουν να ξεκινήσουν δυνατά τη μέρα τους, με φρέσκους φυσικούς χυμούς και λαχταριστές φρουτοσαλάτες.

Τα ταχυφαγία (fast food) είναι διάσπαρτα στο νησί και θα καλύψουν προσωρινά την πείνα σας, μέχρι τη στιγμή που αποφασίσετε να φάτε το κύριο γεύμα (μεσημεριανό ή βραδινό) της ημέρας.

Υπάρχουν εστιατόρια στη χώρα, στις παραλίες  αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού, τα οποία σας προκαλούν να τα ανακαλύψετε. Περιηγηθείτε στο νησί και ο κόπος σας θα αποζημιωθεί, με γευστικά πιάτα, μεγάλες μερίδες και υπέροχη θέα.

Όσο για τα θαλασσινά, πιο φρέσκα δεν γίνεται! Σχεδόν καθημερινά, τα καΐκια φέρνουν στο Γυαλό (στο λιμάνι) φρέσκα ψάρια για τους καλοφαγάδες. Συνοδέψτε τα με κρασάκι ή ούζο, στις κατά τόπους ψαροταβέρνες και δεν θα χάσετε! Ο θείος μου ο Κώστας με τους γιους του και το καΐκι τους “Άγιος Νικόλαος”, είναι ανάμεσα σε αυτούς που θαλασσοδέρνονται για να σας φέρουν ό,τι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει το ελληνικό πέλαγος.

Εθνική Τράπεζα Ελλάδος: Πλατεία Ευαγγελισμού, 840 01 Ίος Κυκλάδων, τηλέφωνο: 2286027711

Αlpha Bank: Νηλέως Κόδρου, 840 01 Ίος Κυκλάδων, τηλέφωνο: 2286027703

Ελληνικά Ταχυδρομεία: Πεντανάσα, Ίος,

Τηλέφωνο 2286091235