Παρακάτω συγκεντρώσαμε και παραθέτουμε τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την Ίο για να σας βοηθήσουμε να βρείτε ακόμα πιο εύκολα αυτό που ζητάτε.

Πότε να επισκεφτώ το νησί

Η Ίος είναι διάσημη για τη νυχτερινή της ζωή και τις χρυσαφένιες παραλίες. Συνεπώς, αν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία, η καλύτερη περίοδος να επισκεφτείτε το νησί, είναι από τον Ιούνιο έως στο Σεπτέμβριο. Ο Αύγουστος θεωρείτε ως ο μήνας κατά τον οποίο το νησί “βουλιάζει” από κόσμο.

Από την άλλη πλευρά, αν σας αρέσει η ηρεμία και η περιήγηση στη φύση, σας προτείνουμε να την επισκεφτείτε το νησί Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Ο καιρός δεν είναι τόσο ζεστός και θα σας επιτρέψει να γυρίσετε το νησί χωρίς να κινδυνέψετε από αφυδάτωση. Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά και επικρατεί μια ηρεμία η οποία θα σας χαλαρώσει και θα σας χαρίσει ατελείωτες στιγμές απόλαυσης

Ο καιρός στην Ίο

Ο καιρός στην Ίο, είναι εύκρατος με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Οι χειμερινές θερμοκρασίες κυμαίνονται από 10° μέχρι 16°C, ενώ οι καλοκαιρινές από 24° μέχρι 30°C.

Τα «μελτέμια», εποχιακοί βορειοανατολικοί και βορειοδυτικοί άνεμοι, δροσίζουν τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες και κάνουν την εμφάνισή τους κάθε καλοκαίρι ( Ιούλιο – Αύγουστο) στην ανατολική Μεσόγειο και, κυρίως, στο Αιγαίο. Η ταχύτητά τους κυμαίνεται μεταξύ 20-55 χλμ. την ώρα (4-7 μποφόρ), ενώ στο ανοιχτό πέλαγος μπορεί να γίνουν θυελλώδεις ξεπερνώντας τα 75 χιλιόμετρα (9 μποφόρ).

Οδηγίες για μια ασφαλή πεζοπορία

 1. Η αφυδάτωση είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε. Έχετε μαζί σας αρκετό νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
 2. Τα ελαφριά σνακ θα σας δώσουν ενέργεια για να μπορέσει να ανταποκριθεί το σώμα σας.
 3. Μπορείτε να έχετε ακόμα καιφαγητό μαζί σας (τύπου κονσέρβα) για κάθε περίπτωση.
 4. Σεβαστείτε τη φύση. Η χρήση ανοιχτών χώρων δεν είναι δικαίωμα, αλλά προνόμιο που μεταδίδεται και στους επόμενους επισκέπτες.
 5. Έχετε μαζί σας τηλέφωνα και ενημερώστε οικεία άτομα για το που θα βρίσκεστε σε περίπτωση ανάγκης.
 6. Ακόμα και τις πιο συννεφιασμένες μέρες, έχετε μαζί σας αντηλιακό και καπέλο για προστασία από τον ήλιο.
 7. Εάν πάτε ως ομάδα, μην αφήσετε τον πιο αργό τελευταίο και φροντίστε το δρομολόγιο να είναι κατάλληλο για όλους.
 8. Έχετε μαζί σας ένα σακίδιο στα μέτρα σας και προσαρμόστε το κατάλληλα πάνω σας.
 9. Η ζώνη στη μέση σας, θα πρέπει να στηρίζεται πάνω και τα οστά των γοφών σας.
 10. Φροντίστε να έχετε σωστά οργανωμένο σακίδιο για να τοποθετήσετε κατάλληλα τα πράγματα για να μπορείτε να τα βρείτε.
 11. Προσπαθήστε να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το βάρος του σακιδίου σας δίνοντας προτεραιότητα στις οικονομικές συσκευασίες.
 12. Μην παραλείψετε να έχετε πυξίδα και θερμόμετρο για να είστε ενήμεροι για την πορεία και τη θερμοκρασία.
 13. Δέστε ένα μαντήλι στο σακίδιο ή τη ζώνη σας για να χρησιμοποιήσετε όποτε είναι αναγκαίο.
 14. Πριν ξεκινήσετε την πεζοπορία ελέγξτε το κουτί πρώτων βοηθειών. Αντικαταστήστε ότι έχει τελειώσει και συμπληρώστε τις ελλείψεις.
 15. Κάντε κάθε απαραίτητη ενέργεια για να ελαφρύνετε πριν ξεκινήσετε τη διαδρομή σας.
 16. Το νερό είναι απαραίτητο, ωστόσο δεν πρέπει με τίποτα να βραχούμε. Ειδικά τα πόδια και το στέρνο σας πρέπει να παραμείνουν όσο πιο στεγνά γίνεται.
 17. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας αδιάβροχο.
 18. Εάν ιδρώνουν τα χέρια σας φροντίστε να τα διατηρήσετε στεγνά, σηκώνοντάς τα ή κρατώντας τους ιμάντες του σακιδίου σας.
 19. Μη φορέσετε βαμβακερά ρούχα, προτιμήστε να τα αφήσετε στο σπίτι καθώς συγκρατούν πολύ υγρασία.
 20. Μην ξεχάσετε ταυτότητα και στοιχεία ταυτοποίησης. Επίσης καλό θα ήταν να έχετε αφήσει στο σπίτι μια επικυρωμένη φωτοτυπία.
 21. Μην παραλλάσσετε στοιχεία της διαδρομής με πέτρες χαλίκια ή σημάνσεις στο έδαφος.
 22. Οι γυναίκες πρέπει να έχουν υπόψη τους να μαζέψουν τα μαλλιά τους για να αποφύγουν έντομα και κούραση.
 23. Έχετε μαζί σας μικρές σακούλες για τα σκουπίδια.
 24. Προτιμήστε να κάνετε πεζοπορία με φίλους, είναι πιο διασκεδαστικό και ασφαλέστερο από το να είστε μόνοι.
 25. Μην ενοχλείται τη φύση. Για παράδειγμα οι φωλιές ζώων είναι ανώφελο να διαταραχθούν. Περιοριστείτε στη λήψη φωτογραφιών.
 26. Τα υποδήματά σας πρέπει να είναι κατάλληλα. Τα ορειβατικά μποτάκια βοηθούν, αρκεί να μην είναι αρκετά καινούργια καθώς οι φουσκάλες είναι μεγάλος πονοκέφαλος μετά από λίγο.

Επικίνδυνα ζώα στην Ίο

Στο νησί δεν υπάρχουν επικίνδυνα ζώα, με εξαίρεση ορισμένα είδη φιδιών και αυτά συναντώνται κατά τους θερινούς μήνες.

Στην περίπτωση που συναντήσετε κάποιο, αφήστε το να συνεχίσει το δρόμο του και μην το ενοχλήσετε. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να το σκοτώσετε ή να παίξετε μαζί του!

Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω τα αρχεία gpx, klm, tcx

Τα αρχεία gpx, klm, tcx είναι αρχεία τα οποία περιλαμβάνουν τοπογραφικές οδηγίες. Για να τα χρησιμοποιήσετε, τα κατεβάζετε στη συσκευή σας (κινητό, ή tablet) και κατόπιν τα ανοίγετε με την ανάλογη εφαρμογή.

Για παράδειγμα, στην εφαρμογή “GPX Viewer”, επιλέγετε “open files” και κατόπιν το αρχείο της διαδρομής που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Τόσο απλά!

Μπορείτε επίσης να τις μεταφέρετε στο αθλητικό σας ρολόι με το ανάλογο interface και να τις χρησιμοποιήσετε το ίδιο εύκολα.

Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση.

Μην ξεχάσετε να μας στείλετε τις εντυπώσεις σας και φωτογραφίες στο iospathsgr@gmail.com